Toiletruimtes in scholen zijn al jaren een belangrijke locatie voor pesten. Het zijn afgelegen en discrete gebieden waarin pesten en antisociaal gedrag goed kunnen gedijen. De toiletruimte is ook een gebied dat leraren vaak moeilijk kunnen controleren waardoor het probleem nog groter wordt. Er zijn enkele eenvoudige manieren om het aantal pestincidenten in toiletruimtes te verminderen.

Wallgate heeft in samenwerking met enkele scholen in Engeland de toiletruimtes aangepast met het oog op het terugdringen van pestincidenten. Dit is bereikt door het creëren van ‘open plan’ sanitaire ruimtes voor zowel jongens als meisjes.

Het zogeheten ‘open plan’ wordt bereikt door twee rijen met cabines in dezelfde grote open ruimte te installeren, één set cabines is voor jongens en één voor meisjes. De handwasdrogers staan in een gemakkelijk toegankelijk deel van de ruimte dat door alle gebruikers moet worden gedeeld. De handwasruimte is daardoor aanzienlijk drukker aangezien beide geslachten het gebruiken. Hierdoor wordt het ‘hangen’ in de toiletten ontmoedigd en worden kortere bezoeken aangemoedigd. Bovendien zijn de toiletten gemakkelijker in de gaten te houden vanwege de vrije zichtlijnen in het open ontwerp.

Scholen hebben doorgaans beperkte budgetten. Deze open plan unisex sanitaire ruimtes in combinatie met de handwasdrogers zijn hygiënischer in gebruik waardoor ze minder reiniging nodig hebben. De handwasdrogers zijn kostenbesparend omdat ze minder water, zeep en elektriciteit verbruiken en onderhoudsvriendelijk zijn. Bovendien zijn onze handwasdrogers vandalisme-bestendig waardoor ze uitermate geschikt zijn in publieke ruimtes. De combinatie met de open plan aanpak maakt het geschikt voor vandalisme gevoelige publieke ruimtes in het algemeen en scholen in het bijzonder.

Bron: Wallgate.com